Kansainvälisyys on osa TYKin arkea ja juhlaa

TYKin opiskelijana pääset osallistumaan kansainväliseen menoon ja meininkiin! Järjestämme joka vuosi opintomatkoja, kansainvälistä vaihtoa ja erilaisia projekteja sekä mahdollisuuksia syventyä vieraaseen kieleen ja kulttuuriin ulkomailla ja omassa koulussa erilaisten vierailijoiden kanssa. Kansainvälinen toiminta tarjoaa uusia ystäviä ja huikeita elämyksiä. Opit niin kieltä kuin vuorovaikutustaitoa aidoissa tilanteissa.

One culture sets you in a corridor for life.
Each new culture opens a door on the way.

Fulbright Speakers

Koulullamme vierailee Fulbright-puhujia kertomassa tutkimuksestaan ja urastaan tieteen parissa. Saamme kuulla näiden huippututkijoiden matkasta tieteen huipulle ja heidän neuvojaan ja kannustustaan omaa tulevaisuuttaan pohtiville opiskelijoille.

Vaihto-opiskelijat

Koulumme arkea kansainvälistävät myös vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Eri kulttuurit ja kielet näkyvät ja kuuluvat koulussamme myös erilaisten teemapäivien aikana. Perinteeksi muodostunut kansainvälisyysviikko valtaa TYKin tilat joka vuosi. TYKistä myös lähdetään vaihtoon aktiivisesti eri maihin.

Kieli on avain kulttuuriin

Kansainvälisyyttä tukee lukiomme laaja kielitarjonta. A-kielenä koulussamme voi englannin lisäksi opiskella ruotsia, ranskaa, saksaa ja venäjää tai voit myös aloittaa aivan uuden B3-kielen, kuten ranskan, saksan, espanjan ja venäjän.

Käytävillämme liikkuu monenmoista kielitaitajaa. Katso opiskelijoidemme tekemältä videolta, miltä TYKin kielikulttuuri näyttää ja kuulostaa!

TYK kielitarjonta

Nordplus-projekti

Nordplus-hanke tarttuu rohkeasti yhteen aikamme megatrendeistä eli maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen. Projektin konferensseissa opiskelijat selvittävät ilmiöiden syitä, seurauksia ja etsivät luovia ratkaisuja. Jos lähdet mukaan, pääset hyödyntämään ja kehittämään monia opiskelutaitoja. Kansainväliset konferenssit sisältävät esimerkiksi asiantuntijaluentoja, draamaa ja ryhmätyöskentelyä. Hankkeen yhteistyökoulut ovat Viron Läänemaa Ühisgümnaasium ja Tanskan Odsherreds Gymnasium.

Eikä hankkeen tarkoitus ole pelkkä puurtaminen. Vierailut Tanskassa ja Virossa sisältävät myös runsaasti vapaa-aikaa, jonka aikana kansainvälisyys- ja vuorovaikutustaidot sekä itsevarma ilmaisu kehittyvät kuin itsestään.

TYK Nordplus projekti

Erasmus+

Erasmus+-hankkeen kautta opiskelijalla on mahdollisuus päästä tutustumaan koulumme kansainväliseen yhteisöön yhteistyökumppaniemme kautta. TYK on mukana viiden kumppanuuskoulun yhteistyöhankkeessa, jossa mukana ovat Viro, Espanja, Saksa ja Ruotsi. Yhteistyö näiden koulujen kanssa on jatkunut jo monen projektin ajan.

TYK Erasmus+-projekti

Hiukkasfysiikan tiedeleiri CERNissä

TYKin opiskelijoilla on ollut useana vuonna mahdollisuus osallistua noin viikon mittaiselle tiedeleirille yhdessä muiden Tampereen seudun lukioiden opiskelijoiden kanssa. Tiedeopiskelu on osa lukion fysiikan valinnaisia opintoja. Tiedeleirillä opiskellaan hiukkasfysiikan alkeita Euroopan hiukkasfysiikan keskuksessa CERNissä Genevessä. CERNissä päästään näkemään laboratorioita ja tutkimuslaitteistoja. Opettajina leirillä toimivat CERNissä työskentelevät hiukkasfyysikot.

TYK Hiukkasfysiikan tiedeleiri CERNissä

Opintomatkat ja yhteistyökoulut

TYK järjestää vuosittain erilaisia opintomatkoja. TYK tekee yhteistyötä monien ulkomaisten koulujen kanssa mm. Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Hollannissa, Espanjassa ja Virossa sekä uutena hankkeena myös USA:ssa.

TYK Opintomatkat

Tandem Agera

Tandem Agera: taideprojekti yhdessä ruotsalaisen Sturegymnasietin kanssa 

TYK on mukana Svenska nu:n koordinoimassa Tandem Agera -projektissa, johon osallistuu kolme erityislukiota Suomesta. Yhteistyökoulumme Sturegymnasiet sijaitsee Halmstadin kaupungissa Etelä-Ruotsissa. TYKin lisäksi Suomesta ovat mukana Vaskivuoren lukio Vantaalta, joka tekee musiikkiyhteistyötä Lundin kaupungissa sijaitsevan Spyken-lukion kanssa, sekä Kuopion klassillinen lukio, joka tekee urheiluyhteistyötä Luleån lukion kanssa. 

Yhteistyöprojektin tarkoituksena on luoda sekä henkilökohtaisia kontakteja suomalaisten ja ruotsalaisten opiskelijoiden ja opettajien välille, että auttaa pysyvien yhteistyöverkostojen rakentumisessa. Opiskelijat pääsevät tutustumaan naapurimaahan koulutyön merkeissä. 

Jokainen koulu vierailee toisen koulun luona, osallistuu opetukseen sekä toteuttaa yhteistyössä jonkinlaisen tuotoksen, esim. konsertin, esityksen, urheilutapahtuman tms. Kouluvierailuviikon aikana oppilaat asuvat perheissä ja tutustuvat paikalliseen kulttuuriin ja ympäristöön.  

TYKin ja Sturegymnasietin projekti rakentuu ruotsin ja ilmaisutaitoaineiden yhdistämiselle. Halmstadilaiset vierailevat meillä syksyllä 2023 ja seuraavana keväänä onkin tykkiläisten vuoro vierailla Halmstadissa. 

EYP (European Youth Parliament)

Euroopan nuorten parlamentti (EYP) on koulutuksellinen järjestö, jonka tehtävänä on voimaannuttaa ja inspiroida nuoria kasvamaan aktiivisiksi Euroopan kansalaisiksi. EYP järjestää vuosittain istuntoja Suomessa ja ulkomailla, jonne myös tykkiläiset ovat lähteneet jo useamman vuoden ajan. EYP tarjoaa mahdollisuuksia itsensä ilmaisun kehittämiseen englanniksi, tutustumiseen muihin nuoriin ympäri Suomea ja ulkomailta, keinoja vaikuttamiseen sekä yhteistyötaitojen parantamiseen.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen alueellisiin istuntoihin: eypfinland.org.

Opiskelijat kertovat: Mitä EYP on antanut sinulle?

”Oon päässyt ulkomaille, saanut paljon kavereita ja oppinut paljon kaikenlaista. EYP on kanssa lisännyt omaa tietämystä yhteiskunnallisista asioista ja itseluottamusta omaan englannintaitoon ja yleisön edessä puhumiseen.”

– Kaisa Virolainen

”EYP on antanut minulle mahdollisuuden kansainvälistyä, kommunikaatiotaitoja, sivistystä sekä vielä enemmän intoa tulevaisuuteen yhteiskunnallisena vaikuttajana.”

– Ida Erola

”EYP on opettanut minulle ryhmätyötaitoja ja herättänyt kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin. Olen myös saanut paljon kavereita ja mahdollisuuden matkustaa Euroopassa.”

– Iida Teriö