Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lisää vastauksia kysymyksiin löytyy myös sähköisestä opinto-oppaasta.

Koulussa ei ole erillistä ilmaisutaitolinjaa vaan kaikki tykkiläiset voivat valita mieleisiään ilmaisutaito-opintoja. Aloituspaikkoja on 250.

Asuntolaa ei ole. Voit hakea asuntoa vapailta markkinoilta tai laittaa hakemuksen esimerkiksi Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiölle. Kannattaa laittaa hakemus heti opiskelupaikan varmistuttua. Osa muualta muuttaneista on vuokrannut myös kimppakämppiä tutustuttuaan toisiinsa. 

Vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella rehtorilta, tuija.flinck@tyk.info. Varaudu lähettämään rehtorille kopio peruskoulun päättötodistuksesta ja viimeisimmästä lukion jaksotodistuksesta. Kirjoita lisäksi vapaamuotoinen kertomus siitä, miksi haluat opiskelemaan TYKiin. Kaikki entisessä lukiossa suoritetut opinnot hyväksytään lukion oppimäärään uudessa lukiossa. Valitettavan usein opiskelupaikat ovat täynnä, emmekä voi ottaa sinua opiskelemaan kouluumme.

Toki! Ilmaisutaitoa saa opiskella niin halutessaan. Joka vuosi TYKissä aloittaa opiskelijoita, jotka eivät ota ilmaisutaitoa juurikaan. Avoimesta ilmapiiristä ja inspiroivista esityksistä pääsee nauttimaan vaikkei itse olisikaan kiinnostunut astumaan lavalle. 

Mahtuu kyllä, mutta vähän vähemmän ellei halua lukujärjestyksiä ihan täyteen. 

TYKissä on laaja kielitarjonta. Voit aloittaa aivan uuden kielen opiskelun tai jatkaa aiemmin aloittamiasi kieliopintoja. A-kielinä voi opiskella englannin lisäksi ruotsia, ranskaa ja saksaa. Lisäksi A-venäjää voi opiskella itsenäisesti opettajan ohjauksessa. Aivan uutena kielenä (B3-kielenä) voi opiskella espanjaa, ranskaa, saksaa tai venäjää. B2-kielenä voi opiskella ranskaa ja saksaa osin yhdessä B3-ryhmien kanssa. Espanjan ja venäjän B2-opetus toteutetaan yhdessä B3-ryhmien kanssa.

Kielten opiskelu tuo sekä iloa että hyötyä. On kiinnostavaa tutustua uusiin kulttuureihin kun osaa kieltä ja kielitaito auttaa vaikka kesätyöpaikkaa hakiessa. Ilmaisutaito ja kielet sopivat myös hyvin yhteen.

KIELETAB1B2B3 
englantiX
espanjaX *X
ranskaXX **X
ruotsiXX
saksaXX**X
venäjäX***X*X

*opetus yhdessä B3-oppimäärän kanssa
**opetus osin yhdessä B3-oppimäärän kanssa
***itsenäinen opiskelu opettajan ohjauksessa

Monenlaista ja aktiivista. Teemme opintomatkoja ja vierailuja, meillä on yhteistyötä ja yhteisiä projekteja ulkomaisten kumppaneidemme kanssa ja opiskelijoitamme osallistuu erilaisiin vaihtoihin ja EYP:n toimintaan. Meillä on koulussamme joka vuosi myös vaihto-opiskelijoita ja meillä käy vierailijoita monista maista.

Tykkiläiset voivat halutessaan perustaa kerhoja, jotka kokoontuvat koulun tiloissa. Lisäksi toimii myös opettajien ohjaamia kerhoja. TYKin kerhotoiminta on vireää ja kerhoista löytyy sekä ilmaista ja kiinnostavaa tekemistä että kavereita. Lisäksi TYKissä on monenlaista tapahtumaa, toimikuntaa, proggista ja muuta yhteisöllistä toimintaa, joihin voi osallistua. Paljon on myös itsestä kiinni: perusta bändi tai tanssiryhmä, osallistu lukupiiriin tai perusta uusi sellainen, tee esitys aamuperformanssiin (opiskelijoiden lyhyitä esityksiä aamun välkällä) tai kerää porukka pelaamaan korista. Tai keksi ihan jotain muuta.

TYKin kerhot 23-24

TANSSIKERHO

Kaikille TYKkiläisille avoin ja matalan kynnyksen tanssikerho MAANANTAISIN klo 16-17 TYKin tanssiluokassa. Tanssikerhoon voi osallistua kuka vain liikkeestä ja tanssista kiinnostunut TYKkiläinen. Osallistuminen on ilmaista ja kerhoon voi osallistua aina silloin kuin se sinulle sopii. Tanssikerhossa tanssityylit ja ohjaajat vaihtuvat muutaman viikon välein. Halutessaan tanssikerholaiset voivat valmistaa tanssiesityksiä näytönpaikkoihin ja muihin tilaisuuksiin. Ohjaajina tanssikerhossa toimivat TYKin opiskelijat. Let’s dance! 

TYKIN K-POP KERHO 

Tervetuloa mukaan tykin omaan kpop-kerhoon!! Ollaan tanssiryhmä, joka keskittyy kpop-tanssiin ja kokoonnutaan liikkasalissa torstaisin klo 16.00-17.30. Treeniaikoja varaillaan myös lisää aina esityspäivän lähestyessä. Mukaan kannattaa tulla matalalla kynnyksellä jos tanssiminen tai kpop kiinnostaa. Ollaan siis vapaa-ajalla treenaava porukka ja meidän kerhotoiminnasta saa opintopisteiden sijaan tanssikokemusta ja uusia kavereita.  Jos haluut mukaan meidän jengiin ota yhteyttä ig: @tymeless.crew 

ELOKUVA-AKTIVISTIT 

Kaikki elokuvista ja niiden tekemisestä kiinnostuneet, ilmoittautukaa elokuvaope Petteri Saarelle. Elokuvakerhotoiminta polkaistaan käyntiin aina kun halukkaita ilmestyy! Kalusto ja editit ovat käytettävissä. 

TYKIN KIRJAKERHO

Kirjakerhoilu sopii kaikille, jotka tykkäävät lukea, haluaisivat aloittaa lukuharrastuksen ja/tai kaipaisivat kirjakavereita jutteluseuraksi. Tapaamiset ovat muodoltaan hyvin rentoja ja kivaa ajanvietettä, ei todellakaan tunnu opiskelulta <3 Lukutahti on noin 1 kirja/periodi, jonka jälkeen tapaamme ja juttelemme lukemastamme Kieliluokan ihanilla ja pehmeillä sohvilla. Jos haluat tulla tutustumaan toimintaan, pistä matalalla kynnyksellä viestiä instagramissa @tykkirjakerho.

SHAKKIKERHO 

Kerhon toimintaan ovat tervetulleita kaikki shakista kiinnostuneet tykkiläiset, aloittelijoista harrastajiin. Kerhossa perehdytään shakkiin, pelataan ja otellaan myös erilaisia koulun sisäisiä turnauksia. Kerho kokoontuu yleensä kerran viikossa Tyllin kirjastossa. Kokoontumispäivä on tavallisesti ollut perjantaisin (klo 14.30 alkaen), mutta toisinaan myös muina päivinä opiskelijoiden lukujärjestyksistä riippuen.

TYK-KIEKKOKERHO

TYKin kiekkokerhon toiminta jatkuu jälleen joulukuun alussa. Kiekkokerhossa pelataan jääkiekkoa Koulukadun ulkokentillä ja toisinaan myös jäähalleissa. Kiekkokerho on tarkoitettu kaikille jääkiekkoilusta kiinnostuneille. Toimintaan saavat tulla mukaan kaikki tykkiläiset, opiskelijoiden lisäksi mukana on ollut myös opettajia ja henkilökunnan jäseniä. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita, vaan mukaan voi liittyä ilmestymällä Koulukadulle, kun jäävuorot taas joulukuussa alkavat.

 LIIKUNTAA

Maanantaisin liikuntasali on varattuna koulun jälkeen klo 16-17 opiskelijoiden omatoimiseen pelailuun. Tule yksin tai omalla porukalla, pelin päättävät ne ketkä tulevat pelaamaan 🙂

SÄLLIT – POIKATEATTERI

Poikateatteriryhmä Sällit on Tampereella vuodesta 2012 asti toiminut nuorista miehenaluista koostuva teatteriryhmä, joka toivottaa mukaansa niin vasta-alkajat, kuin teatterista aiemmin kiinnostuneet. Sällit kokoontuvat joka tiistai klo 17.30 Tyllin luokassa 207. Sälliyden ydintä on luottamus, hauskanpito ja oman ilmaisun kehittäminen osana ryhmää – tervetuloa messiin! 

Lisää tietoa osoitteessa sallit.fi. Sällien toiminnan mahdollistaa Sottiisi Fun Club ry yhteistyössä Tampereen yhteiskoulun lukion kanssa.  

TYKIN KUVATAIDEKERHO

Kuvataidekerho on matalan kynnyksen kerho, jossa pääsee testaamaan uusia tekniikoita ja materiaaleja itsensä ilmaisun ohella! Kerho on avoin kaikille halukkaille eikä vaadi aikaisempaa kuvaamataidon kokemusta tai osaamista, pidetään vaan hauskaa yhdessä! Kerho kokoontuu torstaisin klo 16:15-18:15 kuvaamataidon luokassa ja kutsuu mukaansa kaikki edes vähän kuvataiteesta kiinnostuneet, tervetuloa!

FILOSOFIAKERHO

Opiskelijoiden oma Filosofiakerho kokoontuu torstaisin klo 16-17 Filosofian luokassa. Kaikki tykkiläiset ovat tervetulleita mukaan kuuntelemaan alustusta ja keskustelemaan kiinnostavista aiheista. Aiheita voi myös ehdottaa!

PSYKOLOGIAKERHO

Tänä vuonna TYKissä järjestettiin psykologian kerho aineesta motivoituneille opiskelijoille. Kerhossa opiskelijat ovat päässeet lukemaan psykologian alan tutkimuksia, keskustelemaan toisten kanssa psykologian ilmiöistä ja oppimaan uutta musiikkipsykologiasta. Kerhon sisältöjä suunniteltiin myös osallistuvien opiskelijoiden toiveiden mukaan. Syksyn kerhon yksi kohokohdista oli vierailu HIP-laboratorioon (Human Information Processing).

MATIKKAHAASTE

Wilmassa julkaistaan kuukausittain haaste, jossa opetetaan uusi matematiikan asia esimerkein ja annetaan tehtävä suoritettavaksi. Tehtävä suoritetaan ohjelmistolla tai kaavaeditorilla ja palautetaan sähköiseen palautuskansioon kuvankaappauksena. Apua ja lisätehtäviä on tarjolla ilmoitettuina ajankohtina.

MRS QUINNIN ENGLANNIN KESKUSTELUKERHO

Tervetuloa parantamaan englannin suullista taitoa rennosti ja matalalla kynnyksellä Mrs. Quinnin kanssa. Mrs. Quinn on paikalla TYKin yläkerrassa Vinttiluokassa maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 12-14. Paikalle voi piipahtaa itselle sopivaksi ajaksi juttelemaan eli paikalla ei tarvitse olla koko aikaa vaan itselle sopiva hetki. Sopii ihan kaikille, jotka haluavat rupatella englanniksi tai kaipaavat rohkaisua englannin puhumisen aloittamiseen.

Hyvinvointia edistävää toimintaa

HYVINVOINTIKAHVILAT

Hyvinvointikahvilat järjestetään TYLLIn luokassa 124 pari kertaa periodissa. Kahvilat ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen kahvittelu- ja juttelupaikkoja. Hyvinvointikahvilaan voit tulla ilman erityistä syytä tai aihetta tapaamaan muita tykkiläisiä sekä koulun aikuisia. Paikalla opoja, kuraattori, toisinaan opettajiakin.  

ITSENÄISESTI ASUVIEN TAPAAMISET

Tapaamiset torstaisin klo 14.45, kokoontuminen Tyllin luokassa 207. Tavoitteena on tutustua muihin muualta muuttaneisiin sekä Tampereeseen ja vaihtaa kokemuksia, ajatuksia ja hyviä käytäntöjä omillaan asumiseen liittyen. Mukaan voi tulla milloin vain, vaikkei olisi aiemmin osallistunut toimintaan. Ryhmää vetää Valo-Valmennusyhdistyksen ohjaaja ja Tykin kuraattori.

TYKKÄÄMÖ

Tykkäämö on tarkoitettu sinulle, joka syystä tai toisesta et vielä ole löytänyt paikkaasi tai porukkaasi TYKissä tai tunnet ulkopuolisuutta tai yksinäisyyttä.  Tykkäämössä tehdään yhdessä monenlaista opiskelijoiden toiveiden mukaan. Tavoitteena on rakentaa turvallinen ryhmä, jossa jokainen tuntee olonsa kotoisaksi!

Tapaamisia on keskiviikkoisin klo 14.45-16.00 ja perjantaisin klo 8.15-9.30 kolmannessa ja neljännessä periodissa Tyllissä luokassa 207. Mukaan pääsee ensisijaisesti ryhmänohjaajan, opon tai opiskeluhuollon suositusten kautta.

Mitä vain! TYKistä lähdetään opiskelemaan kaikille mahdollisille aloille. Vaikka olemme taidelukio, luonnontieteellisille ja teknisille aloille suuntaa miltei kolmasosa opiskelijoistamme. Suurin osa lukion käyneistä lähtee jatkamaan opintoja korkeakouluihin Suomeen sekä maailmalle, mutta varsinkin taidealoilla osa päättää tehdä lukion jälkeen myös ammatillisen tutkinnon. 

Ei huolta. Lukiossa saat opiskella kaikessa rauhassa kaikkia yo-kokeen aineita koko lukioajan. TYKissä on valtakunnallisten pakollisten ja valinnaisten opintojen lisäksi tarjolla lähes kaikissa yo-tutkinnon aineissa koulukohtaiset kertaavat opintojaksot. Saat hyvät valmiudet ja rauhallisen mielen yo-tutkintoon osallistumiseen. 

Vähemmän kuin tyttöoletettuja: noin neljäsosa, mutta ne jotka TYKin ovat valinneet, ovat olleet kovin tyytyväisiä.  

Vähempikin riittää. Ei tarvitse olla kympin keskiarvo päästäkseen TYKiin. Keskiarvoraja vaihtelee vuosittain hakijamäärän mukaan. Vuonna 2023 alin lukuaineiden keskiarvo, jolla sai opiskelupaikan TYKistä, oli 8,25. Alle 7,5 keskiarvolla ei voi saada opiskelupaikkaa. Kannattaa muistaa, että vaikka hakijoita on paljon, on aloituspaikkojakin paljon eli 250. Jos haluat TYKiin, niin hae TYKiin!