×

TYK

Historiaa ja nykypäivää

Tampereen yhteiskoulu on vuonna 1895 perustettu yksityinen lukio, jolla on Opetusministeriön myöntämä ilmaisutaidon erityistehtävä. Koulua ylläpitää Tampereen Yhteiskoulun Säätiö. Koulu sijaisee Tampereen ydinkeskustassa Aleksanterin kirkkopuiston laidalla hyvien liikenneyhteyksien tuntumassa.

Koulun nimi muuttui Tampereen suomalaisesta yhteiskoulusta Tampereen yhteiskouluksi vuonna 1949. Peruskoulu-uudistuksesta lähtien (1976) koulu on jatkanut toimintaansa yksityisenä lukiona. Valtakunnallista ilmaisutaidon erityistehtävää olemme toteuttaneet vuodesta 1991.

Toimittuaan perustamisestaan alkaen vuokratiloissa koulu pääsi muuttamaan nykyiseen kiinteistöönsä vuonna 1901. Uusi koulurakennus rakennettiin niin tilavaksi, että samojen ulkoseinien sisäpuolelle voitiin lähes kuuden vuosikymmenen aikana sijoittaa yhä kasvava oppilasmäärä. Lisärakennus kohosi lukuvuoden 1958-1959 aikana vanhan koulurakennuksen pohjoispäähän.

Kärsittyään pitkään tilanahtaudesta Tampereen yhteiskoulun lukio laajeni naapurikiinteistöön kesällä 2009. Vanhaa koulurakennusta kutsutaan Tykiksi ja lisätilaksi hankittua ennen mm. Tampereen yliopiston lastentarhaopettajakoulutuksen tiloina toiminutta rakennusta Tylliksi.

Koulussa on hyvät ainekohtaiset opetustilat ja monia erikoistiloja, joista mainittakoon ajanmukaisesti varustetut laboratoriot, elokuvatyö- ja äänitysstudio, radiostudio, musiikkiluokat, näyttämö valaistus- ja äänilaitteineen, ilmaisutaidon luokka, pimiö, keramiikkahuone, liikuntasali ja viihtyisä ruokala.

Koulun rehtoreina ovat toimineet Kaarlo Tiililä (1899–1935), Kauko Mankonen (1936–1970), Immeri E. Sasi (1970–1975), Aimo Klemettilä (1975–1996), Martti Erkkilä (1996–2008) sekä Tuija Flinck (vuodesta 2008 alkaen).

Tampereen Yhteiskoulun Säätiö

Hallitus ja johtokunta lukuvuonna 2020–2021

Puheenjohtaja:
Ilkka Pehkonen

Varapuheenjohtaja:

Riitta-Liisa Arpiainen

Esittelijä:
Rehtori Tuija Flinck

Jäsenet:

Marja-Leena Haapanen

Riitta Koskinen

Jyrki Mantere

Heidi Ruonala

Kimmo Sasi

Erkki Uitti

Koulun johtokuntaan kuuluvat edellisten lisäksi:
Opettaja Anu Kivistö
Talouspäällikkö Taina Rimpelä
Opiskelija Usva Harmaja
Opiskelija Saara Ojanperä

Tampereen Yhteiskoulun Tuki ry.

Tampereen Yhteiskoulun Tuki, tuttavallisemmin naistoimikunta, on perustettu vuonna 1956 tukemaan koulun toimintaa. Yhdistykseen kuuluu kolmisenkymmentä naista ja se kokoontuu kerran kuukaudessa. Jäsenet ovat koulun entisiä oppilaita, entisten ja nykyisten oppilaiden äitejä ja muita aktiivisia kansalaisia, jotka haluavat toimia koulun hyväksi.

Koulun ruokalassa, Tiilenpäässä, toimii yhdistyksen ylläpitämä kahvio neljänä päivänä viikossa. Kahviota hoitavat vahtimestari Marita Kekoni sekä vapaaehtoiset naistoimikuntalaiset. Kahvion tarjontaan kuuluu kahvin, teen, sämpylöiden ja leivonnaisten lisäksi makeisia.

Yhdistyksen toiminnasta saadut tuotot jaetaan monenlaisina avustuksina. Yhdistys tukee erilaisia projekteja ja hankkeita sekä opiskelijoiden osallistumista opinto- ja kilpailumatkoille. Lisäksi opiskelijoille jaetaan keväällä stipendejä.

Uudet aktiiviset jäsenet ovat tervetulleita. Jos tunnet halua liittyä mukavaan joukkoon, ota yhteys koulun kansliaan.

Tampereen yhteiskoulun seniorit ry.

Tampereen yhteiskoulun entisten oppilaiden kokouksessa vuonna 1987 päätettiin perustaa koulun entisten oppilaiden yhdistys. Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin vuonna 1990. Yhdistyksen tarkoituksena on sääntöjen mukaan ”olla koulun entisten oppilaiden ja opettajien sekä nykyisen koulun yhdyssiteenä, lujittaa yhteistunnetta, ylläpitää kiinnostusta ja kiintymystä koulua kohtaan sekä koulun perinteiden vaaliminen”.

Meillä on sekä puitteiltaan että saavutuksiltaan sellainen yhteinen opinahjo, josta kannattaa olla ylpeä ja jonne on mukava palata verestämään muistoja ja katsomaan uutta. Tehdään yhdessä parhaamme kunniakkaan koulumme perinteiden vaalimiseksi! Lisää tietoja yhdistyksestä saa koulun kansliasta. Tervetuloa mukaan Senioreiden joukkoon!

    Tampereen yhteiskoulun lukiolla on jo 120-vuotinen historia.