Siirry sisältöön
×

Luova kirjoittaminen

”Kirjallisuus on elämää, josta on leikattu tylsät kohdat pois”, sanoi muuan lukija.

Kirjoittajan mielestä se on vielä ihmeellisempää: Kun kirjoitan vaikkapa novellin, saan itse keksiä juonen, henkilöt, miljöön, vieläpä näytellä pää- ja sivuosatkin, lavastaa, valaista ja puvustaa. Hauskaa, mutta joskus myös raskasta ja vaikeaa. Toisten kirjoittajien tuki on tässä avuksi. Moni huomaa luovan kirjoittamisen opintojaksoilla yllätyksekseen, ettei olekaan yksin, vaan samanhenkisten ihmisten seurassa. Turvallisessa porukassa on upeaa antaa ja saada palautetta.

Luovan kirjoittamisen opintokokonaisuus eri osa-alueineen kattaa kaikki kirjallisuuden lajit, proosan, lyriikan ja draaman. Kirjoittamisopinnot harjoittavat ja syventävät suomen kielen taitoja, opastavat itseilmaisuun ja lukemiseen, kirjoittamiseen ja eri elämänalueiden tutkimiseen.  Kirjoittaja saa vuorovaikutustaitoja, rohkeutta kehittyä persoonalliseksi itsekseen ja varmuutta heittäytyä kokeilemaan kirjallisuuden eri lajeja ja genrejä.

Luova kirjoittaminen voi  tarjota yhteistyötä eri instituutioille kuten lehdille, radiolle ja televisiolle tai teattereille, yliopistoille ja korkeakouluille, sairaaloille tai muille julkisille laitoksille. Se voi näkyä internetissä, painettuna sanana tai monin tavoin somen kanavissa, sekä opiskelijoiden itsensä muotoilemin tavoin.

Luovan kirjoittamisen opintojaksojen lisäksi koulussamme voi suorittaa teatterin lukiodiplomin käsikirjoittamisessa.

Hyväksi kirjoittajaksi kehittyminen on palkitsevaa, mutta vaatii työtä ja itsekuria. On jaksettava harjoitella, lukea ja ajatella.

Tarinapaja (ITK1)

Runopaja (ITK2)

Draamapaja (ITK3)

Novellipaja (ITK4)

Positiivinen kierre – kirjoittamalla hyvinvointia (ITK5)