Siirry sisältöön
×

Luova kirjoittaminen

”Kirjallisuus on elämää, josta on leikattu tylsät kohdat pois”, sanoi muuan lukija.

Kirjoittajan mielestä se on vielä ihmeellisempää: Kun kirjoitan vaikkapa novellin, saan itse keksiä juonen, henkilöt, miljöön, vieläpä näytellä pää- ja sivuosatkin, lavastaa, valaista ja puvustaa. Hauskaa, mutta joskus myös raskasta ja vaikeaa.

Vai eikö sinulta jää teksti koskaan kesken? Tiedätkö aina, miten jatkaa lennokkaan alun jälkeen? Haluaisitko joskus vaihtaa tyyliä? Toivoisitko, että joku sanoisi tekstistäsi muutakin kuin ”Ihan kiva” tai ”Mielenkiintoista”?

Tule kirjallisen ilmaisun opintojaksoille oppimaan uutta ja saamaan palautetta. Tarjolla ovat kaikki kirjallisuuden lajit!

Uskon, ettei kirjoittamista voi opettaa sääntöjen tai koulukuntien oppien mukaan, sillä kirjoittajan on tultava omaksi itsekseen, joka päivä. Minä en voi olla Minna Canth enkä Aleksis Kivi, mutta toisaalta kukaan muu ei voi olla minä.

Hyväksi kirjoittajaksi kehittyminen vaatii silti paljon työtä ja itsekuria. On jaksettava harjoitella, lukea ja ajatella.

Säännöt ja eri kuppikunnatkin on hyvä tuntea, tietääpähän sitten, missä on harjoitusvastustaja. Toisten kirjoittajien tuki on tässä avuksi. Moni huomaa luovan kirjoittamisen opintojaksoilla yllätyksekseen, ettei olekaan yksin, vaan samanhenkisten ihmisten seurassa. Turvallisessa porukassa on upeaa antaa ja saada palautetta.

OPINTOJAKSOT

LUOVA KIRJOITTAMINEN (ITK) LOPS2021
  • Tarinapaja (ITK1)
  • Runopaja (ITK2)
  • Draamapaja (ITK3)
  • Novellipaja (ITK4)
  • Positiivinen kierre – kirjoittamalla hyvinvointia (ITK5)