×

Teatteri-ilmaisu

Teatteri-ilmaisu

Haluatko kokea teatterin lumon, haluatko tuntea hurmion ja murheen alhon? Koetko hehkuvasi ylimaallista karismaa? Haluatko esiintymiskammoisesta tuppisuusta omavaloiseksi ilmaisijaksi? Haluatko luuserista leijonaksi – seinäruususta staraksi? Kaipaatko uusia tuttavuuksia, taitoja, haasteita ja tilanteita? Haluatko nähdä itsesi uudessa valossa – etsitkö uusia rooleja? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, niin tervetuloa opiskelemaan teatteri-ilmaisua!

Mistä on siis kysymys?
Opiskelemme teatterin eri osa-alueita käytännön ja teoriankin tasolla: tekstin tuottamisesta näyttelemiseen, maskeerauksesta tekniikkaan. Räätälöi oma ohjelmasi persoonalliselle opintielle omien mieltymystesi mukaan!

Mitä tästä kaikesta seuraa?
Tämä tarkoittaa kymmeniä produktioita vuodessa ja yhteistoimintaa paitsi muiden oppiaineiden, myös television ja teatterin ammattilaisten kanssa. Elämyksiä ja tapahtumia! Mainetta ja kunniaa! Retkiä ja juhlia! Hengen lentoa ja taiteen paloa! Keskusteluja ja kumppanuutta! Diplomeja ja duunitarjouksia!

Teatteri-ilmaisun kurssikuvaukset (pdf)
Luovan ilmaisun kurssikuvaus (pdf)
Improvisaation kurssikuvaus (pdf)

Nukketeatteri

Nukketeatteri on vanha näyttämötaiteen laji, vaikka sen historia Suomessa onkin vain sadan vuoden ikäinen. Tarinat ja niiden elävöittäminen nukkejen avulla on vuosisatoja kiehtonut ihmisiä ympäri maailmaa. Nukketeatterissa on kyse siitä, miten eloton herää eloon, ja se juuri tekee tästä teatterimuodosta niin ihmeellisen.

Teatterinukkeja on monenlaisia pienistä käsinukeista lähes ihmisenkokoisiin bunrakunukkeihin. Haastetta riittää loppuiäksi, sillä jokaisen nukketyypin elävöittäminen vaatii erilaista tekniikkaa.

Nukketeatteri on monen taidemuodon yhdistelmä: käsityö, teatteri, musiikki, valo- ja äänimaailma, lavastus – vain osan mainitakseni. Aina ei käytetä valmiita nukkeja, vaan vaikkapa vispilä, valkokangas tai kenkä voivat toimia näyttelijöinä. Tällainen esineteatteri on yksi kiinnostavista nukketeatterin muodoista.

Nukketeatterilainen oppii näkemään maailmaa uudella tavalla, sillä kaikki esineet voivat elää, kun näin uskoo!

Nukketeatterin kurssikuvaus (pdf)

Maskeeraus

Maskeerauskurssilla tutustutaan erilaisiin meikkisuunnitelmiin ja toteutetaan niitä. Esteenä kurssin käymiseen ovat kasvojen ihon yliherkkyys tai allergiat, jotka estävät kasvojen meikkaamisen. Tällaisia ovat esimerkiksi hajusteallergiat.

Kurssi antaa suuntaa siihen, minkälaisia meikkauksia maskeeraaja työssään voi tehdä. Aluksi käydään läpi ihonhoitoa ja perusmeikkausta. Kurssilla kerroaan, mikä on mahdollista tehdä, ja kurssilaiset pääsevät näin vaikuttamaan ohjelman sisältöön. Jokaisen ryhmän aiheet siis vaihtelevat jonkin verran. Osa meikeistä toteutetaan aina: ihonhoito, meikkaus, vanhennus, haavat ja mustelmat. Tässä muutamia vaihtoehtoja: eläinmeikki, pellemeikki, halloween, Geisha-meikki, Uuno Turhapuro -meikki sekä erilaiset näköismeikkaukset aikakauden mukaan, esimerkiksi 50-luku Marilyn Monroe.

Kurssin lopussa pidetään kirjallinen koe ja tehdään ns. lopputyö, jonka jokainen suunnittelee ja tekee itselleen. Työn voi tehdä aiheista, joita kurssin aikana on toteutettu, tai jostain muusta mikä kiinnostaa. Aiheisiin saa tarvittaessa suunnitteluapua.

Maskeerauksen kurssikuvaus (pdf)

Luovan kirjoittamisen draamakurssi

Jotkut meistä rakastavat draamaa, mutta eivät halua esiintyä. Luomme mieluummin henkilöhahmoja, heille repliikkejä, kohtauksia ja kohtaloita, ja eläydymme niihin tietokoneen ääressä. Jos olet meikäläisiä, tervetuloa kirjoitusluokkaan draamakurssille!

Toiset haluavat sekä näytellä että kirjoittaa. Tervetuloa teillekin!

Jos haluat tietää, miten paketti pysyy kasassa eli mitkä ovat draaman rautaiset lait, luovan kirjoittamisen draamakurssi on sinua varten. Siellä kirjoitetaan käsikirjoituksia lavalle, televisiolle, radiolle ja valkokankaalle, oman intohimosi mukaan. Teemme yhteistyötä koulun teatteri- ja elokuvakurssien kanssa, eli tekstisi voi päästä tuotantoon. Käsikirjoittamisesta voi suorittaa myös diplomin.

Draamakurssilla tavataan.

Luovan kirjoittamisen kurssikuvaukset (pdf)

kuvitus3