Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lisää vastauksia kysymyksiin löytyy myös opinto-oppaasta.

Koulussa ei ole erillistä ilmaisutaitolinjaa vaan kaikki tykkiläiset voivat valita mieleisiään ilmaisutaito-opintoja. Aloituspaikkoja on 250.

Asuntolaa ei ole. Voit hakea asuntoa vapailta markkinoilta tai laittaa hakemuksen esimerkiksi Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiölle. Kannattaa laittaa hakemus heti opiskelupaikan varmistuttua. Osa muualta muuttaneista on vuokrannut myös kimppakämppiä tutustuttuaan toisiinsa. 

Vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella rehtorilta, tuija.flinck@tyk.info. Varaudu lähettämään rehtorille kopio peruskoulun päättötodistuksesta ja viimeisimmästä lukion jaksotodistuksesta. Kirjoita lisäksi vapaamuotoinen kertomus siitä, miksi haluat opiskelemaan TYKiin. Kaikki entisessä lukiossa suoritetut opinnot hyväksytään lukion oppimäärään uudessa lukiossa. Valitettavan usein opiskelupaikat ovat täynnä, emmekä voi ottaa sinua opiskelemaan kouluumme.

Toki! Ilmaisutaitoa saa opiskella niin halutessaan. Joka vuosi TYKissä aloittaa opiskelijoita, jotka eivät ota ilmaisutaitoa juurikaan. Avoimesta ilmapiiristä ja inspiroivista esityksistä pääsee nauttimaan vaikkei itse olisikaan kiinnostunut astumaan lavalle. 

Mahtuu kyllä, mutta vähän vähemmän ellei halua lukujärjestyksiä ihan täyteen. 

TYKissä on laaja kielitarjonta. Voit aloittaa aivan uuden kielen opiskelun tai jatkaa aiemmin aloittamiasi kieliopintoja. A-kielinä voi opiskella englannin lisäksi ruotsia, ranskaa ja saksaa. Lisäksi A-venäjää voi opiskella itsenäisesti opettajan ohjauksessa. Aivan uutena kielenä (B3-kielenä) voi opiskella espanjaa, ranskaa, saksaa tai venäjää. B2-kielenä voi opiskella ranskaa ja saksaa osin yhdessä B3-ryhmien kanssa. Espanjan ja venäjän B2-opetus toteutetaan yhdessä B3-ryhmien kanssa.

Kielten opiskelu tuo sekä iloa että hyötyä. On kiinnostavaa tutustua uusiin kulttuureihin kun osaa kieltä ja kielitaito auttaa vaikka kesätyöpaikkaa hakiessa. Ilmaisutaito ja kielet sopivat myös hyvin yhteen.

KIELETAB1B2B3 
englantiX
espanjaX *X
ranskaXX **X
ruotsiXX
saksaXX**X
venäjäX***X*X

*opetus yhdessä B3-oppimäärän kanssa
**opetus osin yhdessä B3-oppimäärän kanssa
***itsenäinen opiskelu opettajan ohjauksessa

Monenlaista ja aktiivista. Teemme opintomatkoja ja vierailuja, meillä on yhteistyötä ja yhteisiä projekteja ulkomaisten kumppaneidemme kanssa ja opiskelijoitamme osallistuu erilaisiin vaihtoihin ja EYP:n toimintaan. Meillä on koulussamme joka vuosi myös vaihto-opiskelijoita ja meillä käy vierailijoita monista maista.

Tykkiläiset voivat halutessaan perustaa kerhoja, jotka kokoontuvat koulun tiloissa. Lisäksi TYKissä toimii opettajien ohjaamia kerhoja. TYKin kerhotoiminta on vireää ja kerhoista löytyy sekä kiinnostavaa tekemistä että kavereita. Lisäksi TYKissä on monenlaista tapahtumaa, toimikuntaa, proggista ja muuta yhteisöllistä toimintaa, joihin voi osallistua. Paljon on myös itsestä kiinni: perusta bändi tai tanssiryhmä, osallistu lukupiiriin tai perusta uusi sellainen, tee esitys aamuperformanssiin (opiskelijoiden lyhyitä esityksiä aamun välkällä) tai kerää porukka pelaamaan korista. Tai keksi ihan jotain muuta.

Lue lisää kerhoista.

Lue lisää oppimista ja hyvinvointia tukevista ryhmistä.

Mitä vain! TYKistä lähdetään opiskelemaan kaikille mahdollisille aloille. Vaikka olemme taidelukio, luonnontieteellisille ja teknisille aloille suuntaa miltei kolmasosa opiskelijoistamme. Suurin osa lukion käyneistä lähtee jatkamaan opintoja korkeakouluihin Suomeen sekä maailmalle, mutta varsinkin taidealoilla osa päättää tehdä lukion jälkeen myös ammatillisen tutkinnon. 

Ei huolta. Lukiossa saat opiskella kaikessa rauhassa kaikkia yo-kokeen aineita koko lukioajan. TYKissä on valtakunnallisten pakollisten ja valinnaisten opintojen lisäksi tarjolla lähes kaikissa yo-tutkinnon aineissa koulukohtaiset kertaavat opintojaksot. Saat hyvät valmiudet ja rauhallisen mielen yo-tutkintoon osallistumiseen. 

Vähemmän kuin tyttöoletettuja: noin neljäsosa, mutta ne jotka TYKin ovat valinneet, ovat olleet kovin tyytyväisiä.  

Vähempikin riittää. Ei tarvitse olla kympin keskiarvo päästäkseen TYKiin. Keskiarvoraja vaihtelee vuosittain hakijamäärän mukaan. Vuonna 2024 alin lukuaineiden keskiarvo, jolla sai opiskelupaikan TYKistä, oli 8,36. Alle 7,5 keskiarvolla ei voi saada opiskelupaikkaa. Kannattaa muistaa, että vaikka hakijoita on paljon, on aloituspaikkojakin paljon eli 250. Jos haluat TYKiin, hae TYKiin!