×

Kansainvälinen toiminta

Kansainvälinen toiminta

Tampereen yhteiskoulun lukiossa on myös ovet auki maailmalle. Vuosittain koulustamme lähdetään maailmalle lyhyille opintomatkoille, osallistutaan kansainvälisiin projekteihin tai perehdytään vieraaseen kieleen ja kulttuuriin vaihto-opiskelijana maailmalla. Koulun arkea kansainvälistävät koulumme myös vaihto-opiskelijat.

Kansainvälisyys näkyy koulumme arjessa mm. seuraavissa hankkeissa ja projekteissa:

EYP (European Youth Parliament)

Euroopan nuorten parlamentti (EYP) on koulutuksellinen järjestö, jonka tehtävänä on voimaannuttaa ja inspiroida nuoria kasvamaan aktiivisiksi Euroopan kansalaisiksi. EYP järjestää vuosittain istuntoja Suomessa ja ulkomailla, jonne myös tykkiläiset ovat lähteneet jo useamman vuoden ajan. EYP tarjoaa mahdollisuuksia itsensä ilmaisun kehittämiseen englanniksi, tutustumiseen muihin nuoriin ympäri Suomea ja ulkomailta, keinoja vaikuttamiseen sekä yhteistyötaitojen parantamiseen.

OPISKELIJAT KERTOVAT: Mitä EYP on antanut sinulle?

”Oon päässyt ulkomaille, saanut paljon kavereita ja oppinut paljon kaikenlaista. EYP on kanssa lisännyt omaa tietämystä yhteiskunnallisista asioista ja itseluottamusta omaan englannintaitoon ja yleisön edessä puhumiseen.”
-Kaisa Virolainen

”EYP on antanut minulle mahdollisuuden kansainvälistyä, kommunikaatiotaitoja, sivistystä sekä vielä enemmän intoa tulevaisuuteen yhteiskunnallisena vaikuttajana.”
– Ida Eerola

” EYP on opettanut minulle ryhmätyötaitoja ja herättänyt kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin. Olen myös saanut paljon kavereita ja mahdollisuuden matkustaa Euroopassa.”
– Iida Teriö

ERASMUS

Erasmus+-hankkeen kautta opiskelijalla on mahdollisuus päästä tutustumaan koulumme kansainväliseen yhteisöön yhteistyökumppaniemme kautta. Lukuvuosina 2016–2018 TYK oli mukana viiden kumppanuuskoulun yhteistyöhankkeessa, jossa mukana olivat Viro, Espanja, Saksa ja Ruotsi. Yhteistyö jatkuu edelleen, ja uutta Erasmus-projekti on käynnissä.

Väittelykurssi

Koulumme tarjoaa kurssin väittelystä. Lajista on hyötyä monella elämän osa-alueella: se parantaa kriittistä ajattelua, syventää keskustelua, opettaa kuuntelemaan ja ilmaisemaan itseään tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Väittely on tiimilaji.

Harkitsetko opiskeluja ulkomailla? Väittely on laajalti harjoitettu laji ulkomailla, erityisesti englanninkielisissä maissa, ja sen osaaminen parantaa mahdollisuuksiasi päästä sisään ulkomaisiin korkeakouluihin. Väittelystä on hyötyä kenelle tahansa taitotasosta riippumatta. Kurssilla pääset tutustumaan väittelyyn tekniikkaan ja taktiikkaan ja kehittämään suullista ilmaisua englanniksi. Tule mukaan ja nauti paremmista keskusteluista tulevaisuudessa!

Debate Club

You may be a skillful debater or a total beginner who has no real idea what debate is. Either way, join us for a debate course that will teach you how to become a critical thinker, a good listener and a talented speaker.

Debating emphasizes critical thinking, effective communication, independent research and teamwork. These are skills that you need in school, later on at work or as a responsible citizen. Debating is not serious business — it’s a lot of fun!

For more information

Mrs. Quinn

Siitä on liki 9 vuotta, kun Eija astui ensimmäisen kerran TYKin tiloihin. Eija, joka koululla kulkee nimeltä Mrs. Quinn, muutti juuri tuolloin takaisin synnyin- ja lapsuusajan kotikaupunkiinsa asuttuaan Englannissa 40 vuoden ajan. Eijalta tuntuu löytyvän lämpöä ja halua auttaa englannin kielen kanssa painiskelevia opiskelijoita. Joka viikko vuodesta 2008 lähtien Eija on pitänyt omaa ”enkkuklinikkaansa” TYKissä.

Eijan luona vierailee viikoittain opiskelijoita joko ryhminä tai yksittäin vaihtelevasti riippuen opiskelijoiden työjärjestyksistä. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia ja perustuvat opiskelijan omaan halukkuuteen tukea ja kehittää kielitaitoa. Suuressa osassa tapaamisia ovat keskustelut tai ”small talkit”, joita Eija vetääkin luontevalla brittihengellä. Eija itse korostaa, ettei hän ole opettaja vaan paikalla vain jutustelemassa mukavia opiskelijoiden kanssa. Toisinaan kuitenkin keskitytään vankentamaan sanavarastoa tai kertaamaan vanhoja asioita.

Opiskelijat pitävät mahdollisuutta puhua ja kuunnella englantia tärkeänä. Näin voi saada lisää rohkeutta käyttää kieltä, eikä virheitä tarvitse pelätä.

Mrs. Quinn on tavattavissa koululla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Matkat

TYK järjestää myös omakustanteisia opintomatkoja. Opintomatkoja on suunnattu mm. Englantiin, Saksaan, Ruotsiin, Venäjälle ja Viroon.

Yhteistyökoulut ulkomailla

Wolfsburg, Saksa
Västerås, Ruotsi
Haapsalu, Viro
Pineda de Mar, Espanja
Almere, Hollanti
Pietari, Venäjä