Siirry sisältöön
×

Kansainvälinen toiminta

Kansainvälisyys on osa TYKin arkea ja juhlaa

TYKin opiskelijana pääset osallistumaan kansainväliseen menoon ja meininkiin! Järjestämme joka vuosi lyhyitä opintomatkoja, kansainvälisiä projekteja sekä mahdollisuuksia syventyä vieraaseen kieleen ja kulttuuriin. Kansainvälinen toiminta tarjoaa uusia ystäviä ja huikeita elämyksiä. Opit niin kieltä kuin vuorovaikutustaitoa aidoissa tilanteissa. 

One culture sets you in a corridor for life.
Each new culture opens a door on the way.

KIELI on avain kulttuuriin

Kansainvälisyyttä tukee lukiomme laaja kielitarjonta. A-kielenä koulussamme voi englannin lisäksi opiskella ruotsia, ranskaa, saksaa ja venäjää tai voit myös aloittaa aivan uuden B3-kielen, kuten ranskan, saksan, espanjan ja venäjän. 

Käytävillämme liikkuu monenmoista kielitaitajaa. Katso opiskelijoidemme tekemältä videolta, miltä TYKin kielikulttuuri näyttää ja kuulostaa!

Kielen oppitunnilla opitaan yhdessä.
Kielten oppitunneilla opitaan yhdessä vaikkapa impron avulla.
Nordplus on yhdessä tekemistä.
Nordplus-projekti

Tieto lisää tuskaa –  Ei muuten pidä paikkansa! Nordplus-hanke tarttuu rohkeasti yhteen aikamme megatrendeistä eli maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen. Projektin konferensseissa opiskelijat selvittävät ilmiöiden syitä, seurauksia ja etsivät luovia ratkaisuja. Jos lähdet mukaan, pääset hyödyntämään ja kehittämään monia opiskelutaitoja. Kansainväliset konferenssit sisältävät esimerkiksi asiantuntijaluentoja, draamaa ja ryhmätyöskentelyä. Hankkeen yhteistyökoulut ovat Viron Läänemaa Ühisgümnaasium ja Tanskan Odsherreds Gymnasium.

Eikä hankkeen tarkoitus ole pelkkä puurtaminen. Vierailut Tanskassa ja Virossa sisältävät myös runsaasti vapaa-aikaa, jonka aikana kansainvälisyys- ja vuorovaikutustaidot sekä itsevarma ilmaisu kehittyvät kuin itsestään.

Hankkeen verkkosivut.

Syyslukukaudella 2021 vierailimme Tanskassa ja joulukuussa 2021 järjestettiin konferenssi Tampereella. Jatkoa seuraa eli uutta Nordplus-projektia suunnitellaan jo.

ERASMUS

Erasmus+-hankkeen kautta opiskelijalla on mahdollisuus päästä tutustumaan koulumme kansainväliseen yhteisöön yhteistyökumppaniemme kautta. Lukuvuosina 2019-2022 TYK on mukana viiden kumppanuuskoulun yhteistyöhankkeessa, jossa mukana ovat Viro, Espanja, Saksa ja Ruotsi. Yhteistyö näiden koulujen kanssa on jatkunut jo monen projektin ajan.

Osallistuimme kahteen konferenssiin syksyllä 2019 Saksassa ja keväällä 2020 Ruotsissa. Opimme paljon ja tutustuimme uusiin ihmisiin sekä Tukholmaan ja Berliiniin.

vaihtarit
Vaihto-opiskelijat luovat kouluun kansainvälistä tunnelmaa.
VAIHTO-OPISKELIJAT

Koulumme arkea kansainvälistävät myös vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Eri kulttuurit ja kielet näkyvät ja kuuluvat koulussamme myös erilaisten teemapäivien aikana. Perinteeksi muodostunut kansainvälisyysviikko valtaa TYKin tilat joka vuosi.

TYKistä myös lähdetään vaihtoon aktiivisesti eri maihin.

EYP (European Youth Parliament)

Euroopan nuorten parlamentti (EYP) on koulutuksellinen järjestö, jonka tehtävänä on voimaannuttaa ja inspiroida nuoria kasvamaan aktiivisiksi Euroopan kansalaisiksi. EYP järjestää vuosittain istuntoja Suomessa ja ulkomailla, jonne myös tykkiläiset ovat lähteneet jo useamman vuoden ajan. EYP tarjoaa mahdollisuuksia itsensä ilmaisun kehittämiseen englanniksi, tutustumiseen muihin nuoriin ympäri Suomea ja ulkomailta, keinoja vaikuttamiseen sekä yhteistyötaitojen parantamiseen.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen alueellisiin istuntoihin: https://eypfinland.org/ 

OPISKELIJAT KERTOVAT: Mitä EYP on antanut sinulle?

”Oon päässyt ulkomaille, saanut paljon kavereita ja oppinut paljon kaikenlaista. EYP on kanssa lisännyt omaa tietämystä yhteiskunnallisista asioista ja itseluottamusta omaan englannintaitoon ja yleisön edessä puhumiseen.”
-Kaisa Virolainen

”EYP on antanut minulle mahdollisuuden kansainvälistyä, kommunikaatiotaitoja, sivistystä sekä vielä enemmän intoa tulevaisuuteen yhteiskunnallisena vaikuttajana.”
– Ida Eerola

” EYP on opettanut minulle ryhmätyötaitoja ja herättänyt kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin. Olen myös saanut paljon kavereita ja mahdollisuuden matkustaa Euroopassa.”
– Iida Teriö

VÄITTELY 

Suomessa järjestetään vuosittain englanninkielinen väittelykilpailu, jossa kilpailee opiskelijoita eri kouluista ympäri Suomea. Tykkiläisiä on osallistunut kilpailuun monena vuonna ja tykkiläisten väittely on myös saanut erityismaininnankin kilpailun tuomareilta. Lajista on hyötyä monella elämän osa-alueella: se parantaa kriittistä ajattelua, syventää keskustelua, opettaa kuuntelemaan ja ilmaisemaan itseään tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Väittely on tiimilaji. 

Harkitsetko opiskeluja ulkomailla? Väittely on laajalti harjoitettu laji ulkomailla, erityisesti englanninkielisissä maissa, ja sen osaaminen parantaa mahdollisuuksiasi päästä sisään ulkomaisiin korkeakouluihin. Väittelystä on hyötyä kenelle tahansa taitotasosta riippumatta. Tule mukaan ja nauti paremmista keskusteluista tulevaisuudessa! 

Lisätietoa: https://schoolsdebatetampere.wordpress.com/ 

2021 vietettiin antirasistista viikkoa
Joka vuosi järjestetään kansainvälinen viikko mielenkiintoisin teemoin ja tapahtumin.
Hiukkasfysiikan tiedeleiri CERNissä
Cern
Supersize symmetry. Maximilien Brice/CERN

TYKin opiskelijoilla on ollut useana vuonna mahdollisuus osallistua noin viikon mittaiselle tiedeleirille yhdessä muiden Tampereen seudun lukioiden opiskelijoiden kanssa. Tiedeopiskelu on osa lukion fysiikan valinnaisia opintoja. Tiedeleirillä opiskellaan hiukkasfysiikan alkeita Euroopan hiukkasfysiikan keskuksessa CERNissä Genevessä. CERNissä päästään näkemään laboratorioita ja tutkimuslaitteistoja. Opettajina leirillä toimivat CERNissä työskentelevät hiukkasfyysikot. Tarkoitus on jatkaa tätä yhteistyötä myös koronaepidemian helpotuttua.

OPINTOMATKAT

TYK järjestää vuosittain erilaisia opintomatkoja. Opintomatkoja on suunnattu mm. Englantiin, Saksaan, Ruotsiin, Venäjälle ja Viroon. Nyt matkat ja vierailut ovat olleet tauolla, mutta tänä lukuvuonna pääsemme jälleen reissuun mm. Saksaan, Tanskaan ja Hollantiin.

Yhteistyökoulut ulkomailla

Wolfsburg, Saksa
Västerås, Ruotsi
Haapsalu, Viro
Pineda de Mar, Espanja
Almere, Hollanti
Pietari, Venäjä

Tukholmassa