Siirry sisältöön
×

Miten minusta tuli tykkiläinen?

Tutustu tuutoriemme kertomuksiin TYKin arjesta: 

  1. Miksi valitsit lukioksesi TYKin? 
  2. Millaista lukio-opiskelu on TYKissä? 
  3. Mitä olet ajatellut tehdä lukion jälkeen?
Sanna 

1.   Valitsin TYKin, koska olin kuullut paljon hyvää tästä lukiosta. Minun kavereita oli TYKissä jo valmiiksi, joten heidän kautta sain kuulla paljon koulusta. Koulussa sanottiin olevan hyvä ilmapiiri, maukas ruoka, mukavat opettajat, erilaisia teatteri- ja esiintymismahdollisuuksia sekä paljon monipuolisia ilmaisutaitoaineita. Olin erittäin kiinnostunut sekä harrastin aktiivisesti näyttelemistä, laulamista ja tanssia, joten halusin päästä lukioon, jossa pääsisin myös päivittäin tekemään näitä asioita koulussa.

Lisäksi olin todella kiinnostunut kielistä ja halusin jatkaa espanjan ja englannin lukemista lukiossakin. TYKin hyvä sijainti myös vaikutti kovasti lukio valintaan, sillä kaikki minun harrastukseni sijaitsevat TYKin lähistöllä, mikä on minulle erittäin kätevää.

2.   Lukio-opiskelu TYKissä on ollut juuri sellaista kuin sitä kuvailtiinkin. Pääsen tekemään erilaisia asioita, joita olen aina halunnut kokeilla sekä olen päässyt tutustumaan uusiin aineisiin, joista olen nykyään kiinnostunut. Esim. en pitänyt yläasteella kauheasti matematiikasta, mutta nyt opiskelen pitkää matikkaa, koska se houkutteli minua kovasti.

TYKissä pääsen tukemaan harrastuksiani ja opiskelemaan kattavasti kieliä. Äidinkieleni on Venäjä, joten halusin kirjoittaa YO-kirjoituksissa sen ja opettajat ovat mahdollistaneet tämän mainiosti. Pääsen tekemään itsenäisesti kursseja ja opiskelen äidinkieltäni, vaikka koulussa ei tarjotakaan tätä ainetta pitkänä.

Eniten rakastan TYKissä olevia ihmisiä, heistä on tullut minun toinen perhe. Henkilökunta on ymmärtäväinen ja ystävät ovat aina tukena paulassa.

3.   En ole vielä tarkkaan päättänyt ammatinvalintaani, mutta minulla on erilaisia asioita, jotka kiinnostavat minua. Ensimmäinen asia on teatteriala, johon pystyn jo hieman valmistautumaan käymällä teatteri-ilmaisun kursseja TYKissä. Toinen asia, joka minua kiinnostaa kovasti, on englanninkielinen puhuminen ja työskentely. Olen miettinyt alaa, jossa pystyisin työskentelemään ja esiintymään päivittäin englanniksi. Tätä pystyn harjoittamaan ottamalla enemmän englannin kursseja ja osallistumalla erilaisiin koulun järjestämiin tapahtumiin, joissa vaaditaan muiden kanssa yhteistyöskentelyä ja aktiivisuutta.

Katariina 

1.   Tulin TYKkiin paljon kehutun ilmapiirin ja ilmaisutaitoaineiden vuoksi. Pyynikin koululla puhuttiin paljon TYK:istä hyvää ja moni tulikin sieltä tänne.

2.   Kuvittelin, että lukio on minuuttiaikataululla opiskelua ja vaatii paljon uhrauksia eikä vapaa-aikaa ole juurikaan. Tarkoituksena oli mahduttaa ilmaisutaitoaineita keventämään, mutta lukkarit täyttyivätkin matikasta ja kielistä. Todellisuudessa kyllä, vapaa-aika on vähentynyt, mutta on ihanaa saada asioita tehtyä. Opiskelun lisäksi meillä TYKissä on hauskaa. Varsinkaan matikantunnilla en pelkää kysyä tuntemattomalta apua, sillä tiedän että kaikkia kyllä autetaan. Yhteisöllisyys on mielestäni yksi TYKin parhaimmista puolista.

3.   Jotenkin pidän turvallisena ajatuksena pitää vaihtoehdot avoimina, mutta ainakin tällä hetkellä tavoitteena on päästä lukemaan teologiaa. Mikäli ei tärppää, niin haluaisin mennä välivuodeksi tekemään lähetystyötä jonnekin päin maailmaa. Jos teologia poistuu suunnitelmista, niin haluaisin kuitenkin suuntautua nuorten ja lasten pariin kirkon piirissä.

Oona  

1.   Minulle oli jostain syystä jo yläasteen alusta asti selvää, että tuleva lukioni on kotikaupunkini Nokian sijaan Tampereella ja nimenomaan TYK. Olin kuullut TYKistä paljon hyvää, vaikka en tuntenutkaan koulusta ketään. Valintaani vaikuttivat eniten ilmaisutaitoaineiden runsas valikoima ja kaiken kaikkiaan tasokkaaksi tiedetty opetus. Uskoin löytäväni TYKistä omanhenkistäni porukkaa.

2.    Lukio-opiskelu TYKissä on mahtavaa. Toki opiskelu on etenkin täysillä lukujärjestyksillä rankkaa, mutta ilmaisutaitoaineet tuovat jaksoihin paljon kaikenlaista hyvää ja innostavaa, vaikka saattavat lisätä työtaakkaa. On siis turha kuvitella, että ilmaisutaitoaineiden kanssa lukio-opiskelu olisi paljon helpompaa ja kevyempää, mutta ne tekevät koulunkäynnistä entistä mielekkäämpää. Opiskelun mielekkyyttä lisäävät myös koulumme upeat ja persoonalliset opettajat. Eri opettajien kursseilla pääsee tutustumaan erilaisiin oppimismenetelmiin ja opettajien intohimoinen suhde opettamaansa aiheeseen tarttuu usein myös oppilaisiin. TYKin ilmapiiri on vapaa ja kannustava olematta leväperäinen ja henkisesti laiska.

3.    Suunnitelmani lukion jälkeen ovat vielä aika lailla auki, mutta yritän olla stressaamatta sitä. Lukio on tuonut elämääni paljon lisää mahdollisia tulevaisuudenaloja paitsi ilmaisutaitoaineiden, myös esimerkiksi filosofian parista. Myös äidinkieli ja muut kielet ovat lähellä sydäntäni. Ehkä juuri TYKin ilmapiiriä on kiittäminen siitä, että tiedän löytäväni paikkani elämästä, vaikka palikat eivät juuri nyt vielä kasassa olekaan…

Mai 

1.   Valitsin lukiokseni TYKin, koska olin kuullut siitä niin paljon hyvää niin kavereiden kuin muidenkin suusta. Vielä ollessani ysiluokalla kuulin monilta kavereiltani TYKin arjesta, ja silloin entisestäänkin varmistui, että tuonne haluan todellakin mennä opiskelemaan. Kävin myös infoillassa ja esittelykierroksella, jotka olivat hyvin toteutettuja ja pääsi näkemään, millaista on TYKissä ihan paikan päällä.

Toinen asia on tietenkin ilmaisutaitoaineet. Taideaineiden kirjavuus kiehtoo todella paljon. Olen harrastanut monia taideaineita, kuten kuvaamataitoa ja musiikkia, mutta esimerkiksi teatteria en juuri lainkaan. Eli itsensä kehittäminen muissa taiteen osa-alueissa, sekä jo opittujen taitojen parantaminen, oli varmasi yksi syy, minkä takia valitsin juuri ilmaisutaitopainotteisen lukion.

Kolmas asia oli erinomainen sijainti sekä kulkuyhteydet. Itse taitan koulumatkan pyörällä tai kävellen.

2.   Mukavaa! Mahtavaa, että TYKissä pystyy yhdistämään sekä taiteen että ”normaalin opiskelun”. Koulun arjessa tapahtuu päivittäin vaikka mitä, oli se sitten yllätyksellinen aamuperformanssi, upea näytönpaikka tai värikäs teemapäivä. Arkea rikastuttavat myös koulun erinäiset toiminnat, kuten tuutorointi, toimikunnat ja uusimpana TYK-tiimit.

Olen painottanut opinnoissani pitkää matematiikkaa sekä historiaa ja yhteiskuntaoppia. Näiden lisäksi kirjoitan äidinkielen, englannin ja ruotsin, jota kokeilin vähän aikaa pitkänä.

3.   Tämä on se kaikista vaikein kysymys monelle, kuten minulle. Tiettyä ammattia ei sinänsä ole mielessä, mutta olen harkinnut eniten kauppakorkeaa tai valtiotieteellistä yliopistossa. Taide pysyy rinnalla ainakin jollakin tapaa kyllä lukionkin jälkeen!

Armi

1.   Valitsin TYKin, koska halusin näytellä. Harrastin joskus 5. luokalla teatteria, ja silloin kuulin ensimmäistä kertaa TYKistä. Eli periaatteessa siitä asti olen halunnut TYKkiin. Lisäksi kun lueskelin muiden lukioiden ilmaisutaitokurssien tarjontaa, kursseja oli joko hyvin niukasti tai ei ollenkaan.

Minulla on aina mennyt paljon aikaa kaiken maailman säheltämiseen ja vatulointiin vapaa-ajallani, joten ajatus siitä, että voisin tavallaan yhdistää koulunkäynnin ja harrastuksen, kuulosti erittäin hyvältä. Lisäksi tieto siitä, että pakollisia kursseja saa jättää pois, kun ottaa tietyn määrän ilmaisutaitokursseja, varmensi päätökseni.

Keventäminen on helpottanut huomattavasti elämääni. Koeviikkoni ovat siedettävämpiä eikä minun tarvitse lukea esimerkiksi yhteiskuntaoppia kolmea kurssia, sillä se ei henkilökohtaisesti kuulu kiinnostuksen kohteisiini. Ilmaisutaitoaineet ovat mukavaa piristystä arkeen, ja niissä tutustuu nopeasti uusiin ihmisiin.

2.   Opiskelu voi olla hyvin samanlaista kuin muissakin lukioissa tai erittäin erilaista. Riippuu siitä, mitä kursseja valitsee ja lähteekö mukaan erilaisiin tyypillisiin ”tykkiläisjuttuihin”, esim. teemapäiviin, paulareiveihin, tykbileisiin tai vaikkapa aamuperformanssin tekemiseen tai katsomiseen.

TYKissä on myös ”erikoisen hyvä” ilmapiiri. Se on varmastikin yksi ensimmäisistä asioista, minkä ekavuotinen tullessaan TYKkiin huomaa. Vieläkin aika ajoin se hämmästyttää, kuinka porukka lähtee ihan täysillä mukaan erilaisiin juttuihin.

3.   En vielä tiedä, mutta en ainakaan halua pitää välivuotta, eli opiskelemaan ajattelin mennä. Mutta luotan siihen, että löydän jotain kiinnostavaa…