×

Opiskelijoiden tietokoneiden hankinta

Lukio-opetus on sähköistymässä. Tavoitteena on hyödyntää tietotekniikan antamia mahdollisuuksia opiskelussa ja oppia tietoyhteiskuntataitoja. Samalla valmistaudutaan ylioppilaskirjoitusten sähköistymiseen, joka alkaa vaiheittain syksyllä 2016.

Toivomme, että pystyt ottamaan oppitunneille oman kannettavan tietokoneen tai muun mobiililaitteen ja hyödyntämään sitä opiskelujesi alusta alkaen. Koska kyseessä on oma laitteesi, se voi olla mieltymyksiesi mukainen ja tarpeisiisi sopiva (Windows- tai Mac-kannettava, tablettilaite jne). Tampereen yhteiskoulun lukiossa opetuskäytössä tutuimmat laitteet ovat normaali kannettava tietokone tai iPad. Tietokoneen näytön kokosuositus on maksimissaan 17 tuumaa, mutta kannattaa huomioida laitteen kannettavuus. Tabletin näytön kokosuositus on 9-12 tuumaa, joka mahdollistaa riittävän ison ulkoisen näppäimistötelakan. IPad näytön koko on 9,7 tuumaa. Tietokoneen keskusmuistin suositus on vähintään 2Gt, mielellään 4Gt tai enemmän. Kiintolevyllä tulisi olla vapaata tilaa vähintään n. 10 gigatavua koulutöiden tallentamista varten. Lisäksi kannettavassa tietokoneessa olisi hyvä olla VGA-liitin, jotta tietokoneen kuvaa voidaan tarvittaessa näyttää videotykin kautta. Laitteella on tarvittaessa pystyttävä kirjoittamaan pitkiäkin tekstejä. Valittaessa laitetta akunkestoon (vähintään viisi tuntia) kannattaa kiinnittää huomiota, ja ladata akku kotona seuraavaa päivää varten, koska latausmahdollisuuksia koulupäivän aikana ei ole riittävästi kaikille.

Syksystä 2016 alkaen yo-kirjoituksissa osassa kokeita käytetään omia laitteita. YO-kokeita ei voi suorittaa tablet-laitteilla vaan YTL suosittelee tällä hetkellä yo-kokeissa käytettäväksi laitteeksi normaalia kannettavaa tietokonetta, jossa on oheislaitteille USB-liitin. Ylioppilaskokeiden sähköistymisen etenemisaikataulu ja päätelaiteohjeet löytyvät osoitteista http://www.digabi.fi/ ja https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Digabi/ytl_paatelaiteohje_2016_fi.pdf.

Tampereen yhteiskoulun lukiossa on opiskelijoiden käytössä oleva langaton verkko. Uusi wlan-verkko mahdollistaa työskentelyn eri tietoverkoissa. Nykyinen tehokaskaan wlan-tekniikka ei kuitenkaan mahdollista suurien tietomäärien lataamista yhtä aikaa internetistä kymmenille tai jopa sadoille tietokoneille. Tämän vuoksi koulupäivän aikana opiskelija ei saa ladata opetukseen kuulumattomia asioita verkosta, koska se häiritsee ja hidastaa muiden verkon käyttäjien työskentelyä. Kaikenlainen laiton lataaminen on kielletty koulun verkossa. Laitteet on tarkoitettu opiskelun tueksi, ja opettaja voi rajoittaa laitteiden viihdekäyttöä oppitunnilla.

Takaisin